Wyszukaj na stronie:
STRONA GŁÓWNAPLANOWANIE CIĄŻYCIĄŻABADANIA W CIĄŻYDZIECKORODZINAKONTAKT
Login:
Hasło:
Zarejestruj się







Cukrzyca ciążowa

Cukrzyca ciążowaCukrzyca zaliczana jest obecnie do jednej z chorób cywilizacyjnych. Jest to przewlekła choroba przejawiająca się w postaci nieprawidłowości procesu trawienia. Cukrzyca spowodowana jest brakiem lub nieprawidłowym działaniem hormonu zwanego insuliną.

Hormon ten jest odpowiedzialny za przyswajanie przez komórki naszego ciała glukozy oraz jej zamianę na energię potrzebna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie przyswojony cukier- glukoza , gromadzi się we krwi a jego duże stężenie powoduje przecukrzenie.

Wyróżniamy kilka rodzajów cukrzycy:

• cukrzyca typu I (insulinozależną, młodzieńczą) - rozpoznawana, gdy trzustka w ogóle nie produkuje insuliny;

• cukrzyca typu II (insulinoniezależną, dorosłych) - rozpoznawana, gdy insuliny jest zbyt mało lub komórki ciała nie są zdolne do wykorzystania własnej insuliny.

Są jeszcze inne, rzadkie typy cukrzycy, związane na przykład z operacyjnym usunięciem trzustki, innymi chorobami endokrynologicznymi lub spowodowane przyjmowaniem niektórych leków (steroidów), a także specjalna jej odmiana występująca u kobiet w ciąży i ustępująca po porodzie.

Cukrzyca ciążowa- co to takiego ?

Cukrzyca ciążowa spowodowana jest zaburzeniem gospodarki hormonalnej organizmu w czasie ciąży. Zazwyczaj ustępuje ona po porodzie ale w przyszłości może powrócić lub zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzyce typu 2. Cukrzyca w ciąży jest zagrożeniem zarówno dla matki jak i dla jej nienarodzonego jeszcze dziecka. Wysoki poziom cukry we krwi może spowodować wady rozwojowe u płodu a nawet być przyczyną poronienia.

Do najczęstszych powikłań spowodowanych przez cukrzycę ciążową :

• Wady serca
• Wady nerek
• Wodogłowie u noworodka
• Zwiększoną masę dziecka- powyżej 4000g lub
• opóźnienie w rozwoju płodu i mała masa (waga) dziecka
• niedorozwój płodu

U kobiet, u których wystąpiła cukrzyca ciążowa zazwyczaj stwierdzamy przynajmniej jedną z poniższych cech:

• poprzedni poród martwego płodu
• urodziły poprzednio dzieci z dużą wagą urodzeniową (powyżej 4 kg)
• posiadają dzieci z wadami wrodzonymi
• mają pozytywny wywiad rodzinny dotyczący cukrzycy
• mają komplikacje położnicze takie jak np. wysokie ciśnienie tętnicze
• miały cukrzycę ciążową w czasie uprzedniej ciąży.

Cukrzyca w ciąży dotyczy 1-4% całkowitej liczby ciężarnych, zwłaszcza w drugim i trzecim trymestrze ciąży. U około płowy z nich w przyszłości rozwinie się cukrzyca typu II.

Właściwa dieta cukrzycy w ciąży - co jeść ?

Odpowiednia dieta jest podstawą w leczeniu cukrzycy ciążowej. Musi być ona właściwie zestawiona pod względem ilościowym i jakościowym. Zalecana dzienna racja pokarmowa powinna zawierać 40-50% węglowodanów ( z przewagą złożonych-warzywa, owoce, pieczywo-najlepiej ciemne, kasze), białko 30%, w 20-30% z tłuszczów. Dieta kobiet dotkniętych cukrzycą ciążową nie różni się zasadniczo od zwykłej diety cukrzyków.

Dzienna wartość kaloryczna posiłków w ciągu całego dnia powinna mieścić się w granicach 2300-2500 kcal. Pamiętaj aby uwzględnić w diecie odpowiednie ilości węglowodanów, białka i tłuszczów. Ilość spożywanego białka nie powinna wynosić więcej jak 1,5-2g/ kg masy ciała. W jadłospisie nie powinno też znajdować się więcej jak 22- 23 wymienników węglowodanów zawartych w 6 posiłkach dziennie.

Kobiety dotknięte cukrzycą ciążową powinny spożywać drugie śniadanie i druga kolację. Druga kolacja, to jest taki posiłek przed snem który zabezpiecza chorą przed wystąpieniem nocnego niedocukrzenia. Zaleca się także spożywanie dużej ilości składników resztkowych, które hamują nadmierne wchłanianie glukozy. Zawarte są one w jarzynach, owocach i produktach zbożowych. Należy unikać cukrów prostych to jest różnego rodzaju słodyczy. Tłuszcze powinny stanowić ok. 30% całkowitej dziennej energii, w tym tłuszcze nasycone nie więcej niż 10%.

Czym są wymienniki węglowodanów ?


1 wymiennik węglowodanowy (WW) to taka porcja produktu lub potrawy, która zawiera 10 g węglowodanów przyswajalnych, czyli węglowodanów bez błonnika pokarmowego. Dla przykładu: 1 WW = 1/3 bułki kajzerki (ok. 20g) = 1 mały ziemniak (ok. 80g) = 2 średnie marchewki (ok. 270g) = pół dużej gruszki (ok. 110g) = 2 płaskie łyżeczki cukru (10g). Węglowodany przyswajalne to np:

• skrobia
• sacharoza
• laktoza- cukier mleczny

Po ustaleniu ile węglowodanów zawiera śniadanie należy każdego następnego dnia tak komponować posiłek, aby liczba wymienników się nie zmieniała. Można w ten sposób zapobiec wahaniom poziomu cukru we krwi. Wymienniki węglowodanowe rozkładamy na poszczególne posiłki dostosowując się indywidualnie do potrzeb pacjentki. Przykładowe prawidłowe rozłożenie wymienników węglowodanowych może wyglądać następująco:

• 1 śniadanie 6 WW
• 2 śniadanie 4 WW
• obiad 10 WW
• podwieczorek 3 WW
• kolacja 5 WW
• druga kolacja 2 WW ( posiłek przed snem)